FAQ

Veel gestelde vragen

Hoeveel barbecue vlees heb ik nodig per persoon?

Gemiddeld eten mensen tijden barbecue ongeveer 550 gram in totaal (dus inclusief vlees, saus, salade, stokbrood, etc.). Je kunt bij het bestellen dus rekening houden met 400 gram vlees per persoon. Probeer wel meerdere soorten vlees te bestellen en dan het gewicht bij elkaar op te tellen. Wil je een beetje op de kosten letten dan zou je bijvoorbeeld minder vlees- maar wel meer brood / salade en andere gerechten kunnen kopen. Heb je meer mannen bij het etentje dan vrouwen dan moet je rekening houden met het feit dat mannen ongeveer 600 gram vlees kunnen opeten en vrouwen eerder iets van 400 gram. Wil je rekening houden met de nieuwe trends en met gezonde en bewuste eters? Kijk dan eens naar diverse heerlijke Vegetarische bbq-recepten en maak er een gezonde bbq van.

Hoe voorkom ik vlammen op de kolen?

Je kent het vast wel, het vet en de vleessappen druppelen op de kolen (ook een probleem bij gas BBQ’s) en er komen grote vlammen onder het vlees. Je ziet het vlees / het gerecht zwart blakeren. Je kunt de vlammen in de BBQ redelijk eenvoudig voorkomen door een folie onder het vlees te leggen. Leg de folie met name onder vlees dat erg vet is of dat veel sappen bevat. Speklappen staan er bekend om dat ze vlammen veroorzaken en daarom leg je die het beste op een folie (aluminium folie). Een andere goede tip is het gebruik van een plantenspuit (of iets waarmee je water kunt nevelen). Met de waternevel uit de plantenspuit kun je de vlammen doven. Probeer wel rustig te spuiten want anders komt het as van de kolen op jouw vlees / op jouw gerecht en dat is niet lekker.

Hoe steek ik de kolen sneller aan?

De mooiste bouwwerken worden gemaakt. Eerst de aanmaakblokjes en dan in een mooie piramide de kolen er bovenop. En dan staan de ‘mannen’ toch vaak een half uur te wachten voordat de kolen heet genoeg zijn. De beste tip om de kolen goed aan te steken is: geduld! De barbecue is niet voor de haastige eters. De op één na beste tip is vervolgens het gebruiken van een houtskoolstarter / Barbecue starter / houtskool starter / Brikettenstarter. Dit is een soort koker van metaal waar je de kolen / briketten in stopt. Onderin deze koker zit ruimte waar je het vuur kunt maken en dan stijgen de vlammen mooi omhoog langs de kolen / brikketten.

Waarom mag ik geen witte aanmaakblokjes gebruiken?

De bekende witte aanmaakblokjes zijn populair en worden (helaas) veel gebruikt. Waarschijnlijk zijn ze populair omdat ze goedkoop zijn, iedereen ze kent en omdat ze zo eenvoudig aan te steken zijn. Maar deze blokjes bestaan meestal voor een groot deel uit petroleum / kerosine / wasbenzine en dat zijn allemaal chemische ontbrandingsmiddelen. Bij het verbranden van deze witte aanmaakblokjes komen er nare, stikkende en giftige dampen vrij. Jouw gasten van de BBQ (en de buren ook waarschijnlijk) ademen deze stoffen in en daarbij is het zeker niet goed voor het milieu.

Het komt ook voor dat de kolen / briketten tijdens de barbeque niet goed branden en dat de barbecueër er even een wit aanmaakblokje bij gooit. Nu komen voorgenoemde giftige en nare dampen ook nog in het vlees en de andere gerechten. Kortom: niet doen!

Gebruik liever de bruine aanmaakblokjes. De bruine versie bevat geen giftige en schadelijke stoffen en ze zijn nagenoeg reukloos. Bruine aanmaak blokjes bevatten een milieuvriendelijke brandpasta die in samengeperst karton is gedaan.